Over Corona is al veel gezegd, wat betekent dit voor de opvang?

Voor een kennismakingsgesprek mag een van de ouders komen mits gezond is vrij van klachten. Bij binnenkomst liggen er blauwe slofjes, voor over de schoenen, handen desinfecteren en mondkapjes. We gaan aan tafel zitten, en geven elkaar 1.5 m, bij zitten mag je je mondkapje af doen als je dat wil. Wij raken elkaar niet aan. Bij vertrek mag je het mondkapje en de blauwe slofjes buiten in de prullenbak gooien.

Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, wat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, roept veel vragen op. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang.

LET OP: voor de meest actuele informatie omtrent de medische kant van het coronavirus raden we je aan de website van het RIVM te raadplegen. Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over corona en kinderopvang. Daarnaast deelt de Rijksoverheid veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland.

Ouders zijn verplicht de richtlijnen van het RIVM op te volgen.


Mag mijn kind van 0-4 jaar met ziekteverschijnselen naar het kinderdagverblijf of naar de peuteropvang?

Dat hangt van de verschijnselen af. Alle kinderen van 0-4 jaar mogen naar de opvang:

* met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);

* als ze af en toe hoesten,

* met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid.

* maar verder blijven ze zoveel mogelijk thuis (bijvoorbeeld niet op bezoek bij anderen). Ook moeten zij thuisblijven bij verergering van deze klachten met hoesten, koorts en/of benauwdheid, of als zij getest gaan worden en/of in afwachting zijn van het testresultaat.

In de volgende situaties blijven kinderen van 0 – 4 jaar wel thuis:

* kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

* kinderen die bij iemand in huis wonen die naast (milde) klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft.

* kinderen met een huisgenoot met COVID-19.

* als zij een nauw contact zijn van een positief getest persoon.

TIP: gebruik de beslisboom van Boink als je twijfelt of je kind thuis moet blijven. Deze is goedgekeurd door het RIVM en wordt door kinderopvangorganisaties waarmee wij samenwerken ook gebruikt.

 Moet ik mijn kind laten testen?

De overheid en het RIVM adviseren dringend om kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar met klachten te laten testen. Voor jonge kinderen zijn er andere testmogelijkheden. Wij kunnen jullie hierin niet adviseren omdat we geen artsen zijn. Hier kun je er wel meer over lezen:

https://ggdghor.nl/actueel-bericht/testen-van-kinderen/ https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/kind-testen-op-corona


Hoe weet ik of ik een cruciaal beroep heb?

Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je een actueel overzicht van cruciale beroepen. Voert 1 ouder een cruciaal beroep uit? Dan is het verzoek om zoveel mogelijk de kinderen zelf op te vangen.


Worden mijn kosten gecompenseerd?

Ouders ontvangen over de periode dat de kinderopvang gesloten was, via de overheid een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot aan het zogenaamde fiscaal maximum. Dit geldt voor alle ouders, ongeacht of je recht hebt op subsidie of kinderopvangtoeslag. Voor de kinderdagopvang en peuteropvang geldt dit voor de periode van 16 december 2020 t/m 7 februari 2021. Voor de bso geldt dit ook voor de hele periode van sluiting (vanaf 16 december 2020). De einddatum is nog niet bekend. 


Hier kun je er meer over lezen hoe dat in zijn werk gaat:

* Kosten kinderopvang en tegemoetkoming eigen bijdrage (Rijksoverheid) (even naar beneden scrollen)

* Sluiting kinderopvang (SVB)      

Het is belangrijk dat je de factuur blijft betalen om de compensatie te kunnen ontvangen en je kinderopvangtoeslag/subsidie en plek in de kinderopvang te behouden.


Mag mijn kind op vakantie?

We blijven als organisatie hierin de richtlijnen van het RIVM volgen. Het kabinet raadt alle reizen naar het buitenland tot en met tenminste 15 april af. Meer informatie vind je op:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/ en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland.

 

Moeten kinderen afstand houden?

Nee, kinderen van 0-13 jaar hoeven geen afstand tot elkaar te houden en ook niet tot volwassenen. Volwassenen onderling uiteraard wel (dus ouders en medewerkers). Nabijheid en contact met kinderen is een essentieel onderdeel van ons werk. We laten hen voelen dat we hen zien en er voor ze zijn. Wel beperken we het aantal volwassenen op locaties tot het hoognodige. Ouders brengen en halen zoveel mogelijk bij de deur. De situatie verschilt per locatie, ouders worden door de locatie geïnformeerd over hun maatregelen. We vragen ouders – op dringend advies van het RIVM – om een mondkapje te dragen als ze op de locatie (voorbij de voordeur/entree) komen.

 

Tot slot

We herhalen graag nog even de maatregelen voor ouders op de locaties waar we mee samenwerken:

* We brengen en halen bij de deur

* We desinfecteren onze handen bij binnenkomst

* Als je vanwege een afspraak of andere bijzondere reden op locatie/ op de groep moet zijn draag je een mondkapje

* Overleg doen we zoveel mogelijk telefonisch.

*  

Nog vragen?

Voor specifieke vragen over je gastouderopvang kun je terecht bij de gastouder van je locatie. Voor vragen over het coronavirus in relatie tot je gezondheid of die van je kind kun je het noodnummer van de RIVM bellen (0800-1351) of thuisarts.nl raadplegen. Voor vragen over de maatregelen verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid.

 

Overige handige links:

* Veelgestelde vragen over coronavirus en kinderopvang (Rijksoverheid) 

* Kinderen en het nieuwe coronavirus (RIVM)

* Veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland (Rijksoverheid)